05.08.2016r | Gospodarstwo: Młóto spakowane w rękawy

thumb mluto w rekaw 3Drógie życie młóta - zakiszanie w rekawie
Jedną z najpopularniejszych metod konserowania młóta browarnianego jest jego zakiszanie, szczególnie w rękawach foliowych. Jest to stosunkowo droga metoda jednakże stosujemy ją ze względu na doskonałe warunki beztlenowe oraz dużą gwarancję prawidłowego zakiszenia.

Zamknięty hermetycznie po napełnieniu rękaw stwarza korzystne warunki do przebiegu fermentacji kwasu mlekowego przy obecności odpornych na wysoką temperaturę szczepów bakterii. Podczas tradycyjnego kiszenia w pryzmach, z każdej tony świeżej masy wypływa nawet 200 litrów soków kiszonkowych. Z tego względu kiszenie powinno odbywać się wyłącznie w silosach, które dają możliwość gromadzenia wypływających soków kiszonkowych. W przypadku kiszenia młóta w rękawach foliowych obserwuje się znacznie mniejszy odpływ soków kiszonkowych. Mogą one pozostać w rękawie foliowym do czasu jego otwarcia, nie wpływając negatywnie na jakość kiszonki.

mluto-4mluto-w-rekaw-1

 mluto-rekaw-2

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież